Waarom deze film

De film

Waarom deze film

In de afgelopen eeuwen is Nederland nog nooit zo seculier geweest als nu. Kerken sluiten massaal hun deuren, kloosters lopen leeg en worden afgebroken of verkocht.

In deze tijd van krimp en instabiliteit voor kerken en religieuze ordes is het uitzonderlijk dat een communiteit van trappisten – één van de strengste contemplatieve kloosterordes in Nederland – tegen alle verwachtingen en statistieken in, naar de toekomst durft te kijken: de trappistenbroeders van abdij Sion.

Realistisch of niet, hun tegendraadse plan getuigt van moed, passie en pioniersdrang.

Deze film zal een uniek historisch-cultureel document worden over een kantelpunt in de geschiedenis van de kloosterlingen in de Lage Landen.

Daarnaast vind ik het belangrijk als maker om de kijkers te laten zien dat er nog mensen zijn in de samenleving die tegen de stroom in zwemmen op zoek naar de zin van het leven. Ik hoop kijkers te inspireren door dit verhaal over deze eigenzinnige en tegendraadse monniken te vertellen. In eerste instantie word je als kijker gedreven door nieuwsgierigheid. Vol verbazing zul je ondergedompeld worden in de vreemde en verborgen wereld van de monniken. In de loop van de film worden ze mensen van vlees en bloed met elk hun eigen persoonlijkheid en verlangens. Kun je als kijker iets van jezelf in hen herkennen en zelfs van hen gaan houden?

Ik hoop dat deze ervaring uiteindelijk de kijker een mogelijkheid biedt om vanuit een ander perspectief naar zijn eigen leven te kijken.

Anne Christine Girardot, regisseur